Joulutellaan - juustot notkistuvat moneksi

Joulu lähestyy ja täysi tohina on meneillään monen keittiössä. Lapsuudenkodissani näin ainakin oli. Äitini paahtoi keittiössä jo kuukausi aiemmin, että kaikki olisi viimeisen päälle H-hetkeä varten. Lapsuudenkodissani jouluruoka valmistettiin aina A:sta Ö:hön itse. Joulupöytään kuului laatikoista ainakin porkkana-, lanttu- ja maksalaatikko. Imellettyä perunalaatikkoakin valmistettiin. Lisäksi testailimme myös vanhempien perinnejouluruokia ajoittain, kuten hernemuhennos. Jouluksi valmistettiin karjalanpaisti, usein siihen lisättiin myös hirvenlihaa makua tuomaan. Kalapöytä oli usein runsas ja usein myös kala oli oma pyytämää. Lohta löytyi savustettuna, graavattuna, kylmäsavustettuna (se usein myös kotivalmisteista). Joskus lohen mädistä oli taiottuna erilaisia herkkuja, tai sitä nautittiin sellaisena kerman ja sipulisilpun kera. Äitini teki ja tekee edelleen maailman parasta sitruunasilliä. Ahventa löytyi välillä savustettuna, välillä säilöttynä. Silakoita tarjoiltiin rullina tai milloin mitenkin. Lipeäkalaakin pöydässä näyttäytyi, mutta siitä luovuttiin, koska kukaan ei liiemmin siitä välittänyt. Karjalanpiirakoita valmistettiin suuri määrä (sekä riisi että peruna), niitä syötiin sitten vielä monta kuukautta jälkikäteen pakastimesta. Kinkku oli useimmiten niin suuri, että luuta piti sahata että se mahtui uuniin! Sienisalaattia valmistettiin sekä kermalla että ilman syksyllä keräämistä metsäsienistä. Rosolli ja tuoresalaatit toimivat lisukkeina. Huh! Tätä lukiessani ajattelen, että kauhea työ siinä on ollut! Mutta että ne perinteet! Ja tästähän puuttuu vielä kaikki makeat leivonnaiset, joulupuuro, jälkiruoat sekä joulupäivän kahvittelun ruoat.

Tämän joulun vietän töissä, mutta joulun makuja on siitä huolimatta kotiin saatava. Olenkin varannut perinteisiä makuja jo pakastimeen hyvissä ajoin sekä jotakin vielä aion valmistaakin. Ajattelin nyt jakaa teille suolaisen - sekä makean herkun ohjeet, joita voisi testata esimerkiksi joulun pyhinä tai sitten esimerkiksi uuden vuoden pöytään.


vuohenjuusto-pinaattipiirakka

Vuohenjuusto-pinaattipiirakka

Pohja:

100g voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1dl perunasosetta
ripaus suolaa
sesaminsiemeniä
oliiviöljyä

Täyte:

2dl kuohukermaa
½dl parmesan (raastettuna)
½ rkl dijon-sinappia
1 kananmuna
mustapippuria

n. 120g vuohenjuustoa
150g pakastepinaattia
pari isoa kourallista kirsikkatomaatteja
1 valkosipuli (yksikyntinen)
1 pieni keltasipuli
1rkl provencen mixiä
oliiviöljyä
merisuolaa
karpaloita

rucolaa
balsamico-kastiketta


Nypi pehmeä, huoneenlämpöinen voi sekä huolella sekoitetut jauhot (+suola) keskenään hyvin. Lisää perunasose ja sekoita taikina huolella. Voitele piirakkavuoka tilkalla oliiviöljyä ja vuoraa se sesaminsiemenillä. Painele taikina reunoja myöten vuokaan.

Viipaloi vuohenjuusto sopiviksi palasiksi maun mukaan. Itse käytin kahta eri laatua, joissa oli koostumuksessa hiukan eroa. Toinen oli murenevampi, toinen hivenen kiinteämpi. Kiinteämmästä sai mukavat palaset piirakan päälle!

Laita pannulle tilkka oliiviöljyä ja kuullota hakkeloidut sipulit. Lisää sulatettu ja valutettu pinaatti pannulle ja laita joukkoon yrttimauste. Anna vetäytyä hetki ja lisää ripaus merisuolaa. Sekoita sitten kuohukerma, parmesan-raaste, sinappi ja kananmuna keskenään sekä ripsauta mustapippuria myllystä.

Sitten on aika piirakka. Levitä ensin pohjan päälle pinaatti-sipuliseos pannulta tasaisesti. Lisää sitten osa vuohenjuustosta sekä puolituista kirsikkatomaateista. Kaada kerma-munaseos päälle ja lisää sitten loput vuohenjuustot sekä tomaatit päälle. Paista piirakkaa 175-180 asteisessa uunissa alatasolla n. 40 minuuttia, kunnes täyte on melkein hyytynyt. (Huom! asettuu, kun jäähtyy) Ai niin, lisäsin n. 30 minuutin kohdalla jäiset karpalot piirakan päälle, toivat mukavaa raikkautta tuhtiin piirakkaan!

Tarjoile rucolan ja balsamico-kastikkeen kera jäähtyneenä, mutta ei jääkaappikylmänä. Nami nam, jos vuohenjuustosta tykkää.


Samainen piirakka, ennen tuhoamista!

Tästä päästäänkin sitten pikajälkiruokalinjalle..


Juustoinen kinuski-puolukkamousse

Juustoinen kinuski-puolukkamousse
 (2 annosta)

1 kananmunan valkuainen
1dl vispikermaa
100g kinuskituorejuustoa
6rkl tiivistä puolukkamehua
1 vaniljatanko
3rkl sokeria

puolukoita

Tämä on superhelppo ja nopea jälkkäri! Vatkaa kerma ja valkuainen (erikseen) napakaksi vaahdoksi. Raavi vaniljatangon sisältä ihana vanilja ulos. Voit myös käyttää vaniljasokrua. Sekoita juusto, vaahdot ja sokeri keskenään. Lisää lopuksi puolukkamehu ja sekoita varoen. Koristele puolukoilla. Tarjoile melko pian, tämä mousse vettyy pidemmässä säilytyksessä.


Ruoan ja rakkauden täyteistä joulunviettoa kaikille, älkää stressatko, vaan nautiskelkaa ajasta ja (ähky)olosta!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee