Inkivääristä inspiraatiota

Päivääni puhutteli tänään inkivääri. Luin jälleen artikkelin, jossa viitattiin uusimpiin tutkimustuloksiin inkiväärin terveysvaikutuksista (joihin en tässä yhteydessä tarkemmin pureudu). Tuore inkivääri on kuulunut keittiöni perusvalikoimiin jo vuosia. Lähinnä kuitenkin sen maun vuoksi. Vaikkakin flunssassa nautin sitä myös sellaisenaan tai keittämällä siitä aivan ihanaa teetä, jonka ohjeen tulen varmasti jakamaan myöhemmin.

Palatakseni bloggaukseeni rakkaudesta salaatteihin... salaatti pääsi taas päärooliin. Salaatin kruununa toimi tällä kertaa inkiväärigraavilohi, eli kalapäivää pukkasi.

Inkiväärigraavilohisalaatti sitruuna-kookosvinaigretellä


Inkiväärigraavilohisalaatti sitruuna-kookos vinaigretellä
(2 hengelle)

300g inkiväärigraavattua lohta (ks alla)
1 ruukku jääsalaattia
1/3 keskikokoista kesäkurpitsaa
pala keltaista paprikaa
pala punaista paprikaa
1 porkkana
1 kypsä kiwihedelmä
kourallinen suolapähkinöitä

Revi salaatti, suikaloi kasvikset, viipaloi kiwi. Kasaa annos taiteilijan vapauden mukaisesti ja lorauta annos vinaigretteä päälle. Ripottele lopuksi pähkinät päälle.

Inkiväärigraavilohi

300g lohta (käytin norjanlohta)
karkeaa merisuolaa
muscovadosokeria
2rkl sitruunamehua
iso pala tuoretta inkivääriä

Ripottele reilusti lohipalan päälle merisuolaa, ja sen päälle muscovadosokeria pieni määrä. Valele puristettu sitruunamehu päälle ja hiero kaikki ainekset huolella lohen pintaan. Hakkeloi inkivääri pieneksi ja levitä kauttaaltaan tasaisesti lohipalan päälle. Kääri lohipala voipaperiin ja tämän jälkeen folioon ja anna graavautua seuraavaan päivään jääkaapissa. Toimii yhtä hyvin leivän/piirakan päällä myös!

inkiväärigraavilohileipä

Sitruuna-kookosvinaigrette

2rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2rkl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
1rkl vaaleaa balsamicoa
1rkl kookoshiutaleita
merisuolaa myllystä

Sekoita ensin haarukalla voimakkaasti "vispaten" öljy, balsamico ja sitruuna. Lisää sitten hunaja ja anna liueta se huolella tasaisesti. Lisää lopuksi kookoshiutaleet ja ripaus suolaa.

Graavattu kala on aina maistunut, mutta uusia versioita täytyy aina koettaa ja visioida. Kokkauksessa inspiraatioiden lähteeksi riittää joskus pelkkä artikkelin lukeminen...näemmä. Lisää inspiraatioita siis odotellessa, puhtia kaikille vauhdikkaaseen viikkoon!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee