Hirveä ikävä!

Metsän satokausi huipentuu pikkuhiljaa, puolukat alkavat olla poimittavissa. Sieniä löytyy paikoitellen ämpäritolkulla. Pohjoisessa halla on tehnyt jo tehtävänsä, ruska on alkanut väriloistoineen. Omassa pikkukeittiössäni varma syksyn tulon merkki on kuitenkin jotain aivan muuta. Valurautapata on kaivettu kaapin pohjalta, kesän jäljiltä tomuttumasta. On aika laittaa pata kattilaa soimaan!

Minulle oli tulossa hyvä ystävä vierailulle, joten oli hyvä syy kokata niin sanotusti "pitkän kaavan mukaan". Valitsin hirvenlihan pääraaka-aineeksi, koska sitä sattui pakastimesta löytymään kunnon kimpale ja riista; Rakastan!


Oluessa haudutettu hirvi
(8 hengelle)

reilu 1kg hirvenpaistia
½ pulloa tummaa olutta
timjamiruukku
2rkl muscovadosokeria
2rkl worcesterkastiketta
1rkl tomaattipyreetä
pieni kourallinen katajanmarjoja
1 valkosipuli (yksikyntinen)
merisuolaa

150g savupalvikylkeä

Hirvenpaistin valmistelu lähtee marinoinnista. Timjami sekä valkosipuli silputaan pieneksi. Sekoitetaan joukkoon olut, sokeri, worcesterkastike, tomaattipyree sekä katajanmarjat. Sitten varmistetaan suola maistamalla ja lisätään tarpeen mukaan. Laitoin hirvenlihakimpaleen muovipussiin ja kaadoin marinadin päälle. Ota ylimääräiset ilmat pois pussista ennen sulkemista. Anna levätä jääkaapissa marinoitumassa vähintään 24 tuntia.

Nosta hirvenliha pataan huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Kuutioi juuri ennen uuniin menoa savupalvikylki ja sekoita hyvin. Paista hirvenpaistia 150 asteessa 6-8 tuntia, kunnes se hajoaa haarukoiden. Hirvenlihan mehevyyden säilyttämiseksi valelin padassa olevaa nestettä 3-4 kertaa paiston aikana sekä käänsin samalla paistipalaa ympäri.

hirvenliha ennen uuniin menoa

Hirvenlihan lisukkeeksi valitsin juuressesongin mukaan nauriksen. Naurista käytettiin "ennen vanhaan" perunan tapaan Suomessa, mutta nyt sen viljely on siihen nähden minimaalista. Olin jopa yllättynyt, että yhdestä lähikaupastani niitä löysin vieläpä freeseinä. Lisäksi tein muutaman kastikkeen makuja täydentämään.

Paahdetut nauriit
(8 hengelle)

1kg nauriita
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa

Kuori ja lohko nauriit ja lado uunipellille. Lisää ripotellen oliiviöljyä sekä rouhi merisuolaa myllystä päälle. Sekoita hyvin. Paahda nauriita 200 asteessa reilu puoli tuntia, välillä kääntäen.

Hillottu lisukesalsa

4 pientä punasipulia
1/4 paprika
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1/4 omena
2rkl muscovadosokeria
½ dl vaaleaa balsamicoa
2,5 rkl oliiviöljyä
pippurisekoitusta
merisuolaa

Viipaloi ensin kasvikset. Kiehauta sokeri ja balsamico kattilassa, lisää joukkoon kasvikset ja kiehauta ne vielä yhdessä. Ota kattila pois liedeltä ja lisää öljy, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Anna viilentyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Lämmin puolukkakastike

2dl puolukoita
2dl vettä
2rkl vaaleaa balsamicoa
1rkl soijakastiketta
1rkl worcesterkastiketta
1rkl hunajaa
merisuolaa

Käytin pakasteesta puolukoita. Keitä puolukoita ensin vedessä, kunnes kaikki ihana puolukkamehu on puolukoista vapautunut. Lisää loput aineista ja kiehuta kasaan miedolla lämmöllä. Kastikkeen tulee olla hieman sakeutunut, kun se on valmista. Surauta kastike lopuksi sauvasekoittimella, jotta siitä tulee tasaista ja puolukan kuoret pilkkoutuu hyvin joukkoon. (Toimii myös hyvin kylmänä kastikkeena!)

Dijon-soossi

1 purkki cremefraichea
2-3rkl dijon-sinappia (maun mukaan)


Oluessa haudutettu hirvi ja paahdetut nauriit

Olen pysytellyt tähän saakka hirvenlihan valmistuksessa melko traditionaalisella linjalla, koska olen pelännyt riistan hentoisen maun pilaantumista ja peittymistä liiallisella maustamisella. Tässä valmistuksessa riistan maku kuitenkin korostui mahtavasti ja kokonaisuudessaan aterian eri osat palvelivat toisiaan loistavasti. Täytyy myöntää, että nyt meni niin monen ravintolan annoksen edelle että heilahti! Nautimme terassillani illallisen ystäväni kanssa naurun soristessa, ruokajuomana tarjosin vaniljaporterit, joka täydensi makua myös hyvin. Ja kyllä, santsikierrokselle mentiin!

Kuulasta ja syksyn makuista lauantaita juuri sinulle!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee